Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 dolog a nyulakról

2014.06.18

1. A nyulak  szagjelekkel  kommunikálnak

A nyulak testbeszéde is sokat  elárul, azonban főleg szagok útján ,,beszélgetnek". Ehhez  3 mirigy  is rendelkezézükre áll: 

  • állmirigy
  • végbélmirigy
  • lágyékmirigy.

Amikor valamelyik tapsifülesünk például hozzádörgöli az állát valamihez, akkor nem vakarózik, hanem megjelöli a helyet. Anyulak egymással is össze szökták dörzsölni az állmirigyeiket. Számukra ez annyit jelent: ,,egy család vagyunk".

 

2. A nyulak a bajszuk segítségével tájékozódnak

A nyuszik bajsza nem csak hihetetlenül kedves látvány, hanem funkciója is van : ennek segítségével tájékozódnak sötétben. A tapintószőrök ( latinul: vibrissae ) gyökeréhez rendkívül érzékeny idegek futnak be. A nyulak ezekkel a szőrökkel tudják megállapítani, hogy átférnek-e egy nyíláson, vagy nem.

 

3. A nyulak társas állatok

A nyulaknak szüksége van társaságra. Lehet, hogy ez a legtöbb ember számára magától értetődő dolog, azonban megint felhívnám a figyelmet : ne tartsuk egymagában! Legalább egy tapsifüles haverra feltétlenül szüksége van.

 

4. A nyúl okos állat

A nyulak többsége képes elsajátítani egyszerűbb trükköket. Ha például egy falat csemegével rávesszük, hogy jöjjön oda hozzánk, miközben a nevét kimondjuk, akkor néhány ismétlés után hallgatni fog a nevére. Fontos! Mindig akkor fejezzük be, amikor sikerül a gyakorlat, hogy fenntartsuk az állat motivációját.

 

 

5. Atörpenyulaknak is sok helyre van szükségük

 Még ezek az apró nyuszik is tágas ketrecet igényelnek, ahol kedvükre szaladgálhatnak. Szakértő állatorvosok szerint e kissebb testű nyulfajta számára az ideális ketrec legalább 150x60x50 cm (szélesség x mélység x magasság) legyen. Ezenfelül a nyulak szeretik a változatosságot is. Tehát alakítsunk ki a ketrecben több alvó- és rejtekhelyet, hogy maguk válogassanak közülük.

 

 

6. A nyúl szereti a szénát

A széna rendkívül  fontos a nyúl egészsége szempontjából. Ennek az alapvető tápláléknak mindig rendelkezésre kell állnia, különben emésztési- és fogproblémák jelentkezhetnek kedvencünknél. Ezenkívül a megfelelően gondozott nyúlnak szüksége van egy kis gabona mentes késztápra (állatboltokban kapható nyúltáp), zöld és lédús takarmányra, valamint a mindennapi friss ivóvízre.

 

 

7. A nyúl tiszta állat

Fürdetés vagy szőrápolás? A nyúlnak egyikre sincs szüksége! Ez az állat tökéletesen tisztántartja szőrét. Egyedül az angóranyúl szőrét kell rendszeresen fésülni, nyirni. Csakis abban az esetben fürdessük le kedvencünket, ha nyagyon összepiszkolták magukat(véleményem szerint nem kell, hiszen az enyémek kinnt vannak, ásnak, koszosak lesznek. Ráadásul az én nyusziaim közül 3 hófehér. Nem fürdetem őket, megis patyolattiszták), vagy hasmenésük van. A jó nyúlgazda feladata, hogy rendszeresen, és alaposan kitakarísa a nyulának a ketrecét.

 

 

8. A nyúl imád építkezni

A nyúl nagyon szeret üregeket ásni a földbe. Ezt a természetben azért teszi, hogy alagutak és járatok több ki- és be- járattal rendelkező bonyolult rendszerét hozza létre(én általába már megszoktam, hogy a nyúlkifutó körül valahol beszakadok, de nem a nyuszikra). Kicsinyeik nevelésére més speciális ,,állatovodákat" is kialakítanak a föld belsejében. Aki úgy dönt, hogy szabadtéri kifutóban helyezi el a nyulát, annak fontos a szökésbiztos ketrec. A ketrecet méllyen bele kell ásni a földbe, hogy a kis tapsik ne áshassák ki magukat.

 

9. A nyúl gyorsabb az embernél

A nyúl menekülő állat, mely a veszély közeledtével a tágas teret keresi. Aerodinamikai szempontbóltökéletes testfelépítéssel rendelkezik, és képes elérni - még irányváltás közben is - az 50 km/órás sebességet. Specialitása a villámgyors irányváltás, amire erős hátsólábai segítségével képes. A nyúl nemcsak akkor kanyarodik vissza saját csapására, amikor menekül, hanem akkor is ha jó kedve van!

 

10. A nyulak időnként gorombák is tudnak lenni

A nyúlketrec nem mindig az álmok szigete. A nyúl védi a terülrtét, életét, kicsinyeit, és agresszíven reagál, ha bármelyiket veszélyben érzi. A sarokbaszorított nyúl harcol is. Odacsap a mellső mancsaival, rúg a hátsókkal és harap az éles metszőfogaival. Borotvaéles karmait is használja. Vannak esetek, asmikor csak annyit tehetünk, hogy egy időre elkülönítjük egymástól őket.

 

 

10+1. A nyulak jól tudnak mászni

Így igaz. Mászni, de csak ketrecrácsokon. Nálunk külön kifutóba van a fiú és a lány nyulaink és a fiú egyik reggel a lányoknál volt. Nem tudtuk hogyan, hiszen nem volt sehol ásásnyom. Én visszatettem a fiúnyulat és mikor egy kis idővel később kinemtem megitatni őket éppen a keritésen mászott, ami elválasztotta őket egymástól. Utána apa nyulak számára átmászhatatlanná tette a kifutókerítést.

 

A mappában található képek előnézete 10 dolog a nyulakról: KÉPEK

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gkgugiugugi

(pjgzfutfhkhkh, 2015.04.03 20:50)

ivaréretség 1 éves korukban