Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sün _ Cukisággal töltött sétáló tűpárna

2016.03.22

Ez a tüskés kis jószág elsősorban erdőszéleken, mezőgazdasági területeken, kertekben érzi jól magát. Sokan kifejezetten szeretik, ha sünök laknak a kertjükben, mert ez biztos jele annak, hogy az adott kert természetközeli élettér.

Nyaranta a sünök levelekből és mohából készült - például fák gyökerei alatt-között található - fészekben laknak. (csak óvatosan laughwink) Szívesen sütkéreznek a meleg napon. Ősszel egy levélhalomba ássák magukat, és téli álomba merülnek.

 

Miért is hívják szaladgáló tűpárnának?

A sün tüskéivel védi magát a ragadozók ellen, ugyanis egy labdává gömbölyödött, a tüskéit felmeresztő gombócot elég nehéz elejteni. A régi görögök állítólag hajkefének használták a sünöket. Valamennyire biztosan lehetett velük fésülködni, de ti inkább ne próbáljátok ki!

 

A túlélés mestere

A sün igazi őskövület az emlősök között: mintegy 30 millió (!!!) éve létezik! A sünkölykök három hónapos korukra válnak felnőtté, de már hathetesen elhagyják a családi fészket, és saját lábukra állnak.
Látásuk nem túl jó, de nincs is szükségük éles szemekre, hiszen hallásuk és a többi érzékszervük viszont kitűnő. Egy vak sün ugyanolyan jól boldogul, mint látó társai.

 

Érdekességek:

  • Testüket 5000-6000 tüske borítja
  • Mosakodás céljából a hátára köp, és a lefolyó nyál mossa ki a piszkot a tüskéi közül. ( ti azért ne így próbáljatok tisztálkodni, hacsak nem sünök vagytok )
  • A tejtől megfájdul a hasuk
  • Magyarországon 1901 óta védett

A háziállatként tartott sünfajta: az afrikai fehérhasú törpesün

Az afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris) az egyik legkedveltebb hobbiállatként tartott sünféle. Nyugat - Európa nagy részén már elterjedt házikedvenc, Magyarországon még kevésbé ismert.

Ezeknek a törpesüniknek a háziasítása alig 30 éve, az 1980-as években kezdődött. Mára, a színtenyésztésnek köszönhetően 92 eltérő színváltozatot különböztethetünk meg.

 

Az afrikai törpesün természetes élőhelye elég változatos, Közép-Afrikában a szavannáktól az emberek hátsókertjéig mindenhol előfordulhatnak, a sivatagok és a sűrű erdős területek kivételével. Az európai sünökhöz hasonlóan az afrikai fehérhasúak is éjszakai állatok, ezért a nappalt elbújva töltik fák odvaiban, levelek alatt, hasadékokban és üregekben. Otthonunkban is azokat a helyeket keresik ahol bujkálhatnak. Alkonyatkor indulnak élelmet keresni.

 

A sünök alapjában véve rovarevők. Emellett szívesen fogyasztanak lárvákat, csigákat, gilisztákat, kisebb gerinceseket, tojást, néha gyümölcsöket és gombákat is. Mivel nem rágcsálók, nem kell tőlük féltenünk a bútorok lábát wink

 

A látásuk gyenge, viszont a szaglásuk és hallásuk kiváló. Magányosan élnek, csak párzási időszakban keresik a kapcsolatot egymással.

 

A félénk kis állatok veszély esetén összegömbölyödnek, nemtetszésüket fújtatással és puffogással fejezik ki. Az ember közelségét könnyen megszokják. Gazdájuk közeledésére nem húzzák össze magukat, tüskéiket testükre simítva tartják, nem szúrnak, nyugodtan kézbe lehet venni őket. Harapásra egyáltalán nem hajlamosak. A legtöbb süni nem szeret sokáig kézben lenni, inkább járkál, felderíti a területet. Nagyon mozgékony, játékos állatok.

 

Átlagos élethossz

4 - 6 év

Maximális élethossz

9 év

Kifejlett példány átlagos tömege

255 - 540 gramm

Kifejlett példány átlagos hossza

15 - 25 cm

Szemnyitás

14 - 16. nap

Elválaszthatóság

5 - 7. hét

Anyától való eltávolodás

6 - 7. hét

Felnőtt szín kialakulása

9-10. hét

Teljes fizikai érettség

10 - 11. hónap

Tüzelési ciklus

2 - 5 nap

Vemhességi idő

34 - 36 nap

Világra hozott kicsik száma

átlagosan 4, maximum 9

Ajánlott maximális vemhesség/év

2

Nemzőképesség (hím)

7 - 9 hetes kortól

Nemzőképesség (nőstény)

8 - 12 hetes kortól

Tenyésztésre legalkalmasabb első időpont

6 - 7 hónapos kor, de mindenképp 12 hónapos kor előtt

Nőstény nemzőképessége

megközelítőleg 3év

Legjobb szobahőmérséklet

20 - 27 °C

Téli álom

10 °C alatt

 

 

Honnan érdemes beszerezni sünit?

 

Ha elhatároztuk, hogy egy ilyen aranyos kis jószágot szeretnénk tartani, fontos, hogy megfelelő helyről szerezzük be.

 Egyre gyakrabban lehet kisállat-kereskedésekben is süniket látni, azonban a negatívumok miatt érdemes lehet megfontolni, hogy inkább tenyésztőtől szerezzük be új kedvencünket.

 Ha kereskedésben vásárolunk, nem fogjuk tudni az állat életkorát, származását és előéletét sem, gyakran még a süni nemét sem tudják megmondani. Nem ritka, hogy az üzletben kapható sünik külföldi szaporítótelepekről származnak. Ezeken a telepeken a sünik nem kapják meg a szükséges törődést, ezért vadak, és a nem megfelelő tartás miatt idő előtt el is pusztulhatnak.

Ha tenyésztőhöz fordulunk, megnézhetjük leendő kedvencünk szüleit, pontosan fogjuk tudni születési idejét és származását. A tenyésztő megbízható tanácsokat tud adni a tartással kapcsolatban is. Magyarországon minden tenyésztő származási lappal látja el a tőle kikerülő kölyköket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.