Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bizarr dolog bukkant elő a föld alól a magyar faluban

2015.01.25

A Heves megyei kis község, Átány már régóta nemcsak református templomáról és Kakas-házáról híres: magáénak tudhatja az ország egyik legtitokzatosabb látnivalóját is, melytől legalább annyian remélnek csodát, mint ahányan félnek, mind a mai napig. Nézd meg a képeket, és ismerd meg a titokzatos átányi kőkoporsó történetét!

A helyi legendák azt tartják, hogy az 1970-es években a falu református temetőjében egy régi kőkoporsó bukkant elő a földből - a különös szarkofág ma is látszik, sőt, a szóbeszéd szerint felbukkanása óta folyamatosan emelkedik felfelé, amit az oldalán található moha szintje is jelez.
A koporsó az 1700-as évekből származik, a rajta található felirat szerint pedig egy kisfiúé: Kis-Bárczay Mihály szüleinek ölében meghala hevesi útja közepében, testét ide hozták gyászos sírjába, esztendős és öt hónapos korában
A legenda szerint a kisfiú fertőző betegségben, például himlőben halhatott meg, vannak azonban, akik szerint erőszakos halált halt, mivel pedig törvénytelen gyermek volt, még életében elátkozták.
Ezért is tartják úgy sokan, hogy a kőkoporsó balszerencsét hoz, és átok száll arra, aki megérinti - a helyiek körében elterjedt történet szerint a jómódú szülők miatt a koporsót sírrablók törték fel, akik azonban nem sokkal később elhunytak. Van, aki szerint az átok miatt, míg mások racionálisabb megfontolásból a himlőt okolják.
A különös sírról - melyet még a falu reformátussá válása előtt, ősi magyar szokás szerinti tájolással helyeztek a földbe - az ezoterikus tanok követői is úgy tartották, ártó erők veszik körül: a Magyar Boszorkányszövetség tagjai is kimentek a helyszínre, hogy megtisztítsák azoktól.
Bár sokan vannak, akik ma is messziről elkerülik a sírt, mások csodatévő, gyógyító erejében hisznek, és úgy tartják, a tiszta szívű, jó embereknek szerencsét, nem pedig balszerencsét hoz. Az átokűző szertartás óta sokan visznek mécsest, hálaajándékot a sírra.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.